article image

Sinimerekarbid valge veini kastmes

21-11-2013   OM Kokaraamat
facebook

Aeg-ajalt on meie supermarketites väga hea hinnaga sinimerekarpe müügil. Sellest saab väga hõrgu ja kergesti valmistatava roa. Vaja läheb:

1 kott ( 1kg) sinimerekarpe
1 köögivilja puljongikuubik
pool pudelit odavat kuiva valget veini
2 fenkolit
kimp koriandrit
1 spl võid
1 sibul
3 küüslauguküünt 
1 suur värske ciapatta ( hädajuhul ka muu valge sai)

Selle roa puhul on ehk kõige keerulisem välja selgitada, millised sinimerekarbid on kõlblikud ja millised mitte. Vala karbid kraanikaussi või külma veega kaussi, puhasta need õrnalt käega ja vali välja kõik elus värsked karbid. Need tunned ära, kui karp on suletud ja terve. Kui karp on pisut lahti ja sa pole kindel, kas karp on elus, siis koputa kergelt karbiga vastu lauda või lusikaga vastu karpi- kui karp sulgub, on see elus ja kõlblik söömiseks. Valmistu selleks, et kui karbid pole kõige värskemad, võivad kuni pooled karpidest olla söögikõlbmatud.

Seejärel valmista ette kaste. Pruunista või sees tükeldatud küüslauk ja sibul, lisa 350ml vett ja puljongikuubik. Seejärel lisa pool pudelit veini, aja see keema ja keera temperatuur keskmiseks. Lisa koriander, maitsesta soola ja pipraga ning lase vaiksel tulel u 20 minutit keeda. Kui kaste on valmis, siis lisa pestud sinimerekarbid. Kuna kastet on vähem kui karpe, st karbid ei ole üleni kastmes, siis sega pidevalt ja õrnalt karpe umbes 5-6 minutit, et kõik saaksid läbi kuumutatud ja kastmega segunenud.

Roog on valmis siis, kui karbid on lahti hüpanud. Need karbid, mis ei avane, ei ole suure tõenäosusega söömiskõlbulikud.

Serveeri karbid taldrikutelt ja lisa ka sinna kastet, mis maitseb ülihästi saiaga. Võid proovida neid süüa ka friikartulitega, mis on samuti maitsev.

Head isu!