article image

Milliseid köögivilju süüa värskelt ja milliseid kuumtöödelda?

19-01-2018   OM Uudised
facebook

Kas oled kunagi mõelnud selle peale, et kuidas valmistada köögiviljadest toitu nii, et säiliks nende maksimaalne toitainetekogus? Ühene vastus sellele puudub. Osad köögiviljad on kõige toitaineterikkamad kuumtöödeldult, teised aga ei vaja oma parimate omaduste välja toomiseks kuumutamist. Siin on mõned näpunäited, kuidas köögiviljadest maksimum kätte saada.

 

Sibul

Kõige rohkem toitaineid saad sibulast, kui sööd seda kuumtöötlemata. Teisest küljest aga sisaldavad sibulad flavonoide, millel on põletikuvastane toime. Flavonoidide sisaldus suureneb kuumutamisel. Kollane ja punane sibul sisaldab rohkem flavonoide kui valge sibul. Prae või kuumuta sibulat viis minutit, kui teed seda kauem, hakkab sibula toiteväärtus langema.

 

Brokoli

Kõige rohkem saad vajalikke toitaineid värskest brokolist. Kuumutamise käigus deaktiveerub selles sisalduv ensüüm, mis aitab puhastada maksa kantserogeenidest. Brokoli või teised ristõielised köögiviljad nagu kapsas, lillkapsas, lehtkapsas ja rooskapsas on head näited köögiviljadest, mida on tegelikult kasulik süüa nii värskelt kui ka kuumtöödeldult. Ühest küljest sisaldab värske brokoli ensüümi, mis aitab ennetada vähki ja maohaavandeid, ning kuumutamine kahjustab seda ensüümi. Kuid teisest küljest tekib ristõielistel köögiviljadel kuumutamisel ühend, mis võitleb vähieelsete rakkudega enne, kui need pahaloomuliseks muutuvad. 

 

Peet

Värskest peedis saad kõige rohkem vajalikke toitaineid. Peet kaotab rohkem kui 30% oma toiteväärtusest kui seda kuumutatakse. Süües peeti toorelt hoiab see mõistuse korras!

 

Seened

Söö neid kuumtöödeldult. Pole vahet, kas praed, hautad, keedad või grillid – mida rohkem kuumust seened saavad, seda rohkem lihaste ehitamiseks vajalikku kaaliumit need sisaldavad.  

 

Punane paprika

Punast paprikat söö värskelt. Nende C-vitamiini sisaldus langeb, kui neid praadida või grillida üle 190-kraadises kuumuses. Punane paprika sisaldab palju C-vitamiini, mis on vees lahustuv toitaine. Keetes või kuumtöödeldes punast paprikad lahustub selles sisalduv C-vitamiin vees. Kõige parem on süüa punast paprikat värskelt.

 

Spinat

Söö kuumtöödeldult, siis saad spinatist rohkem rauda, kaltsiumit ja magneesiumit. Kuigi värske spinat on samuti hea, muudab kuumutamine selles sisalduva kaltsiumi omastamise kehale lihtsamaks. Kaltsium on oluline luude ja hammaste tugevuseks. Pigem auruta kui keeda spinatit, et saada sellest maksimum toitaineid. 

 

Tomat

Süüa kuumtöödeldult. Kas see üllatab sind? Kuumtöödeldud tomatitest saab keha rohkem vähi vastu võitlevat lükopeeni. Lükopeen on antioksüdanti, mis on seotud vähktõve ja krooniliste haiguste ennetamisega. Lükopeeni sisaldus tomatis on suurem ja keha omastab seda paremini, kui seda praetakse natuke õlis või töödeldakse muul moel.

 

Porgand

Värsked porgandid sisaldavad polüfenooli, mis vähendab vähi ja südamehaiguste riske. Porgandite kuumtöötlemine hävitab polüfenoole ning C-vitamiini sisaldus langeb. See vitamiin laguneb kergesti kuumuse toimel. Kuid öeldakse, et keedetud porgandis on rohkem antioksüdanti beeta-karoteen kui toores. 

 

Küüslauk

Kuumtöötlemine kahandab selle ravimtaime häid omadusi, seega lisa küüslauku pigem praadimise lõpus kui alguses. Küüslauk ennetab südameinfarkti. Kõige kasulikum on küüslauku süüa värskelt. 

 

 

Allikas fitnea.com