article image

Kaua tegelikult säilib sinu toit külmkapis?

09-11-2016   OM Uudised
facebook

Eestis  müüdaval kaubal on küll kohustuslik tootja poolt peale märkida suletud pakendi säilimisaeg, aga kahjuks ei pea kirja panema seda infot, kui kaua säilib kaup avatuna.  Nii võib jääda inimestele eksklik mulje ja pole ka harvad juhud, kus korralikult külmkapis hoitud toit põhjustab kõhuhädasid. Kas tead, et kui näiteks maisikonservile lubatakse pakendil säilimisaega enam kui aastaks, siis avatuna säilib see vaid 1 kuu. 

Järgnevalt vaatame üle, kui kaua säilivad avatuna peamised toiduained külmkapis. Allpool toodud säilimisajad võivad siiski pisut varieeruda sõltuvalt sellest, mida täpsemalt on selle toidu sisse pandud, aga suures plaanis tasuks siiski nendest kinni pidada.

 

* kõvajuust ( Parmesan jms) 6 kuud

* või 1-3 kuud

* oliivid, marineeritud kurgid jm konservid 1 kuu

* värsked munad 3-5 nädalat

* pehme juust ( avamata kujul) 3-4 nädalat

* pehme juust ( avatud kujul) 1-2 nädalat

* keedetud muna 1 nädal

* toores liha, hakkliha 2 päeva

* kala ( küpsetatud) 3 päeva

* liha ( küpsetatud) 3-4 päeva

* kana ja muu linnuliha (küpsetatud) 3-4 päeva

* supid ja pajaroad 2-3 päeva

* küpsetatud soolased pirukad ( kõrvits, porgand, õun vms) 2-3 päeva

* värske kana või kalkun 1-2 päeva

* värske kala 1-2 päeva

* värske lambaliha, veise- või sealiha 3 päeva

* valge vein 2 päeva

* koore või majoneesiga salatid 3 päeva

* pitsa 3-4 päeva

*  piim 3 päeva

* hapukoor ja jogurt 1 nädal 

* õunad ja tsitruselised 1 kuu

* melon, arbuus, aprikoos, viinamarjad jt marjad 3-4 päeva

 

allikas: foodsafety.gov