article image

Meesordid – kas ja mis vahe nendel on?

22-08-2015   OM Uudised
facebook

Iga mesilastaru toodab erinevat tüüpi mett sõltuvalt õitest, kust nad nektarit korjavad. Mesilased korjavad nektarit näiteks takjalt, nõgeselt, põldohakalt, pärnadelt, kuid olulisem on, et nad saavad korje teha puhtast loodusest. Seepärast on järjest rohkem ka neid inimesi, kes eelistavad mett osta mesinikult, keda nad teavad ja kelle mesilasperede kogutu on maitsev ja mürgivaba. 

Mee koostise ja omadused määravad taimne päritolu, geograafilised ja klimaatilised tingimused. Mesilased eelistavad koguda korraga ühte tüüpi nektarit, mis annab tulemuseks erinevat liiki meed, millest igal on oma spetsiifiline maitse. Mee vitamiinikoostis oleneb mingil määral korjetaimede koostisest ehk sellest, mida sisaldavad taimed, kust mesilased saagi korjavad. 

 

Vedel ja kõva mesi

Mett müüakse vedelal, kristalliseerunud ja kreemjal kujul. Kreemjas mesi on küll kristalliline, kuid ühtlase pehme konsistentsiga ning saadakse vedela mee aeglasel segamisel madalal temperatuuril, kusjuures lisatakse veidi peenekristallilist mett, mis soodustab väikeste kristallide teket. Toatemperatuuril kipub mesi kristalliseeruma (kõige kiiremini toimub see protsess 14ºC juures), kuid kui kuumutada meenõud soojas vees temperatuuriga mitte üle 40ºC, muutub mesi taas vedelaks. Mee omadusele kristalliseeruda mõjub eelkõige glükoosi ja fruktoosi suhe. Mida enam on mees glükoosi, seda kiiremini algab kristalliseerumine. Viimane ei halvenda mee kvaliteeti, vaid annab teatava väljanägemise ja konsistentsi. 

Poes müüdavad vedelad või kreemjad meed on kõik enne väiksematesse purkidesse pakendamist uuesti vedeldatud. Suurtes meepakendamiskeskustes kasutatakse vedela mee saamiseks ka nn välksulatusmeetodit: mesi soojendatakse spetsiaalsete vahenditega kiiresti 70–75 kraadini ja jahutatakse samuti väga kiiresti. Kõik kokku võtab aega vaid paar minutit. See protsess kahjustab mee omadusi, aga mitte palju.

 

Tume ja hele mesi 

Mee värv sõltub sellest, millistelt taimedelt või õitelt on nektar korjatud on. Sellest sõltub ka mee värv. Üks mesi on heledam, teine tumedam. Samuti sõltub õitest nii maitse kui ka lõhn. On mahedama maitsega mett, on aga ka hapukat.

Mõni mesi on valmistatud valdavalt ühe taime nektarist, teised on aga erinevate nektarite segud, mis on mesilaste poolt erinevatelt õitelt kogutud. Nektari allikas määrab mee värvuse, maitse ja koostise. Mee värvus kõigub valgest peaaegu mustani erinevates pruunides, punastes ja kollastes varjundites. Tavaliselt on tumedam mesi intensiivsema maitsega. 

 

Kevad-, suve- ja sügistaimede mesi 

Eristada saab ka kevad-, suve- ja sügistaimede mett. Aga Eesti asub väga heal laiuskraadil – nii kevadel kui ka suvel õitsevad paljud taimeliigid korraga. See annab nii aasa- kui ka metsalillede meele väga rikkaliku maitse. Saab öelda, et Eesti mesi on tunduvalt vürtsikam, aroomikam ja rohkem õietolmu sisaldav ning seeläbi tervislikum kui importmesi. Muidugi, maitse üle ei vaielda, kuid põhjamaade mesilased näevad mee tootmiseks tunduvalt rohkem vaeva kui näiteks lõunamaal, kus päikese all lausa voolab meetaimedelt nektarit ja mesilastel on suure korjekoormuse tõttu vähem aega nektarist mee valmistamiseks kui põhjamaise nektaritilgaga.

 

Õied, kust mesilased nektarit korjavad

PÄRNAÕIEMESI - õrnkollane, peenekristalliline, suurepäraste maitse- ja raviomadustega

PAJUMESI - kuldkollane, pajule omase lõhnaga, veidi mõrkjas, kristalliseerunult suureteraline

RAPSIMESI - väga hele, kristalliseerunult valge ja kõva, õrga maitsega, sobiv kondiitritoodete valmistamiseks, pikaajalisel sälitamisel kipub käärima

PAJULILLEMESI - hele, kergelt hapukas, kristalliseerub väga aeglaselt, suurepäraste raviomadustega, sobiv suhkruhaigetele

RISTIKUMESI - värvitu, peaaegu läbipaistev, kerge ristikheinalõhnaga, kristalliseerunult rasvataoline valge mass, heade raviomadustega

VAARIKAMESI - hele, väga hea aroomi ja maitsega, suurepärane raviks

KANARBIKUMESI - punakaspruun, kristalliseerunult pruun, tugeva lõhna ja veidi mõrkja maitsega, suure valgu- ja mineraalainesisaldusega, täiesti puhas kanarbikumesi ei kristalliseeru

VÕILILLEMESI - kuldkollane, sitke, tugeva lõhnaga ja teravamaitseline

MESIKAMESI - hele, kergelt roheka varjundiga, meeldiva maitsega, kristalliseerunult valge.

 

Otseomadelt mee pakkumised leiad SIIT