article image

Hõrk mandli-tomati külmsupp

12-06-2015   OM Kokaraamat
facebook

Ahoi! Kes külma suppi armastab, see võtab selle hõrgu supi kindlasti oma menüüsse. Et tõeliselt sellest supist rõõmu tunda, tasub kasutada maitsvaid kodumaiseid tooraineid- tomatit, kurki ja küüslauku. 

Vaja läheb:

1kg mahlaseid tomateid
1 punane sibul
4 küüslauguküünt
1 keskmine või 2 väiksemat kurki
3 dessertlusikat punase veini äädikat
60g mandelid või mandlijahu
1tl suhkrut
1/2 sidruni mahla 
50ml oliiviõli
2 viilu valget saia või 50ml riivsaia
maitse järgi tsillit ja cayenni-pipart
60ml tomatimahla
maitsestamiseks soola ja pipart
maitseks ja kaunistuseks värsket koriandrit, petereselli, sibulat.

Koori tomatid ja kurgid. Et tomatitel koor lahti tuleks, viska nad minutiks keevasse vette. Kui tahad siidisemat suppi, siis eemalda nii kurgi kui tomati seemned. Lõika nii tomat, kurk kui sibul väikesteks tükkideks ja viska blenderisse. Lisa oliiviõli, riivitud küüslauk, tsilli, suhkur ja veiniäädikas. Pane sai või riivsai tomatimahla sisse ja leota pehmeks ning lisa supile. Kui saial on paksem koor, lõika see enne leotamist või enne supile lisamist. Jahvata mandlid peeneks jahuks ja lisa supile. Blenderda kõik siidjaks ning maitsesta soola, sidrunimahla ja pipraga. Lisa maitseks ja kaunistuseks peeneks hakitud rohelist-  näiteks koriandrit, peterselli ja sibulat.

Kel soovi, et supi maitse oleks toekam, võib lisada juurde ka 200ml jahutatud köögiviljapuljongit.

Söö jahutatult ning serveeri näiteks koos krõbeda juustusaiaga.