article image

Õpime parimatelt- Priit Toomitsa 10 nippi grillimiseks

03-06-2018   OM Uudised
facebook

 

Minul on vedanud, et tunnen ühte abivalmis peakokka, kes mind ikka nõuga aitab, kui köögis hätta jään. Ja olen ikka seda meelt, et õppida tuleb parimatelt.

Priit Toomits on Tallinna Teletorni peakokk aga paljud inimesed seostavad teda ja tema tegemisi BBQ ja lihaga. Eks liha ja selle valmistamine BBQ viisil ongi talle kõige südamelähedasem ja kõige rohkem tunnustust toonud. Priit on kokku olnud 4 kordne Eesti meister, 1 korra Euroopa meister, Maailma meistrivõistlustelt on ette näidata 8 koht, 16 koht ja 22 koht. Maailma kõige raskematel BBQ võistlustel on ta saavutanud  2. koha Chef Choice kategoorias (Jack Daniels Invitational World BBQ Championchip võistlustel)

 

"Kui grillimine oleks sport- siis ta oleks golf. 

Kui BBQ oleks sort- siis ta oleks TIGER WOODS!"

Priit Toomits

 

Priidu näpunäited grillimiseks:

 

1. Kui Sa juba ennem tead, et lõpptulemus ei saa hea....siis helista tuttavale peakokale, ehk ta aitab.

2. Marinaadi tehes arvesta liha/kala rasvasusega. Näiteks lõhele pole vaja marinaadile õli lisada. Kuid haug ja koha tahaksid seda kohe kindlasti. Sama puudutab ka sea-aba ja kaela, mis juba on ise rasvasemad –pole õli enam vaja. Kalkun, kanafilee  ja sea sisefilee jälle tahaksid natuke õli lisamist.

3. Võta marinaadis liha külmkapist  umbes  1-1,5 tundi enne grillimist välja. Külm liha ei pruunistu nii hästi ja jahutab ka grilli.

4. Grillimise käigus ära torgi toodet kahvliga, mahlad jooksevad välja. Kasuta nn. Näpitsaid.

5. Söed on valmis, kui nad on punased ning neile on tekkinud valge lendlev kiht. Ja kui suudad kätt umbes 3 sekundit 10-15 cm kõrgusel süte kohal hoida.

6. Kui teed ise süsi lepapuust, siis koori ennem puud.

7. Süte süütamiseks ära kasuta süütevedelikku, vaid paberit ja toiduõli.

8. Shashlõkki tehes aja liha vardasse tihedalt, varras jäägu 1/3 vabaks. Siis pigista liha marinaadist kuivaks ning pitsita liha vardas nii, et kogu varras saaks täis. Kui lihal on palju marinaadi veel sees, siis ta ei pruunistu ja hakkab hauduma.

9. Lõpptulemus sõltub paljustki – söe kvaliteet, grilli ehitus, liha kvaliteet, ära joodud veini kogus jne....

10. Grillide valikul eelistan ise nn. mangaani. Ehk siis rauast kokku keevitatud ristküliku kujulist grilli. Miks? Sest seal pole ühtegi üleliigset ega mitte vajalikku vidinat. Rauast kast kuhu on augud õhu liikumiseks sisse puuritud, millele on külge aretatud 4 jalga, kogu armastus. 

 

Head grillihooaega!

OkoMarket.ee