article image

Proovi ise teha: presidendi vastuvõtu pidulaua originaalretseptid

25-02-2014   OM Uudised
facebook

Eesti Vabariigi aastapäeva auks korraldatav presidendi vastuvõtt tekitab alati palju elevust ja vastukaja. Kõiki huvitab alati ka see, milliseid gurmeetoite vastuvõtul pakutakse.  Üldiselt arvatakse, et pakutud söök on niivõrd kõrgel tasemel, et suurem osa eestlastest võib seda ainult telepildi vahendusel nautida. Meie küsisime kolmelt Eesti tippkokalt retseptid, mida nad valmistasid sel aastal presidendi vastuvõtu pidulauale.  Proovi sinagi järgi ja naudi aasta tähtsaima pidulaua roogasid kodus.

 

Selle aasta vastuvõtuks valmistasid suupisteid seitse Eesti tippkokka ja kaks kondiitrit: 

Margo Paluoja (aasta noorkokk 2013), Hardi Nurmine (Kõue mõis), Priit Toomits (Tallinna Teletorn), Erki Palo (House Gourmet, toitlustus), Rainer Veeroja (Event Catering), Pavel Gurjanov (aasta kokk 2013, restoran Cru), Vladimir Upeniek (Gloria) ning kondiiter Elli Vendla (Olustvere teenindus- ja maamajanduskool) ja kondiiter Urmas Ostrov (Supelsaksad). 

 

Vabariigi sünnipäeva peolaual on tooraine valik alati olnud rahvuslik ja seda üritatakse pakkuda võimalikult uuenduslikul viisil. Valikus olid maks, põdraliha, mädarõigas, leib, kilu, peet, forell, kartul, heeringas, toorjuust ja erinevad shokolaadisuupisted. Kokku pakuti sel korral 20 erinevat sorti suupistet ja seda kõike üle 12 000 ampsu.

 

Toome siin välja mõned retseptid otse tippkokkadelt endilt:

 

Rainer Veeroja (Event Catering peakokk) 

Küülikumaksa ampsud röstitud puuviljaleival, ahjuõuna pohlavahu ja nõgesepestoga

Antud suupiste toorainete asemel saab kasutada ka alternatiive nt nõgese asemel hapuoblikat, puuviljaleiva asemel tumedat koorikleiba, küülikumaksa asemel kanamaksa.

Küülikumaksa ampsu valmistamiseks läheb vaja:

Küülikumaks - 200g

Naturaalne kodumaine toorjuust - 50g

Küüslauk - 20g

Mugulsibul - 40g

Taluvõi - 50g

Värske tüümian -peotäis

Õiemesi– 1tl 

Must pipar 

Kivisool 

Puuviljaleiba

Ahjuõuna pohlavahu valmistamiseks läheb vaja:

Hapukaid õunu – 3 keskmise suurusega

Kaneel – näputäis

Õunavein (Põltsamaa Kuldne) – 80g

Õunaveini äädikas – 1tl

Külmutatud pohlad – 100g

Valge pipar 

Moosisuhkur – 50g

Ingverijuurt – 5g

 

Nõgesepesto valmistamiseks läheb vaja:

 

Värskeid või külmutatud nõgeselehed - 100g

Värske petersell – 20g

Sarapuupähklid – 30g

Sidrunimahl – 20g

Küüsaluk – 10g

Must pipar 

Kivisool

Tuhksuhkur  1tl

Oliivõli (Extra Virgin) 40g ja päevalilleõli 40g

Põltsamaa Kange sinep – 1tl

 

Valmistamine:

Küülikumaksa pasteedi valmistamiseks kuumuta pannil või, lisa hakitud mugulsibul ja küüslauk ning pruunista klaasjaks. Lisa kuubikuteks lõigatud küülikumaks. Kuumuta pannil 1-2 minutit, lisa mesi, sool, pipar ja värske hakitud tüümian. Jahuta saadud mass, lisa toorjuust ja vahusta saumikseriga. Kontrolli maitset. Vajadusel lisada soola või pipart. Aseta saadud mass toidukilega kaetud anumaga külmkappi üheks tunniks tahenema. Lõika puuviljaleib õhukesteks viiludeks,rösti ahjus 200 kraadi juures 8 minutit.

Ahjuõuna pohlavahu valmistamiseks koori õunad, eemalda südamik, lõika õunad suuremateks kuubikuteks ning rösti ahjus 220 kraadi juures 15 minutit. Koori ingver ja haki peeneks. Keeda kõiki komponente 20 minutit Põltsamaa Kuldses veinis koos pohlade, suhkru, kaneeli ja õunaveini äädikaga. Jahtunud segu vahusta saumiksriga. 

Nõgesepesto valmistamiseks purusta kõik komponendid blenderis.

 

Priit Toomits (Restoran Teletorn peakokk)

Heeringa-kartulisuupiste kuivatatud tomatiga

Vaja läheb:

Koorega keedetud kartul

Või

Soolaheeringas

Hapukoor

Sibul

Kuivatatud kirsstomat

Marineeritud peedikuubik (originaalis oli kasutatud peeditolmu aga võib asendada peedikuubikuga, kui peeditolmu käepärast ei ole)

 

Valmistamine: 

Koorega keedetud kartul lõigata pooleks, määrida kergelt võiga ja pruunistada ahjus 180 kraadi juures 5-6 minutit, nõnda et kartul kergelt pruunistuks. Jahtunud kartulile määrida rammusamat hapukoort, sibulatükikesi, seejärel asetada heeringalõik, siis peedikuubik. Suupiste viimaseks kihiks on kuivatatud tomat: kirsstomateid saab kuivatada ka koduses praeahjus, u. 60 kraadi juures, kuid ahjuuks peab olema kergelt avatud. Serveerida kokteilitikuga.

 

Vladimir Upeniek (restoran Gloria peakokk)

Marineeritud Narva silmud sibula glasuuris, sinepi ja mustaleivaga

 

Vaja läheb:

1 purk  marineeritud silmu (võtta välja ja kuivatada paberrätikuga kuivaks ja hoida külmas)

1 must leib kuivatada ahjus ja purustada mikseris peeneks

Sibula glasuur:

hakitud mugulsibul 100 g

soja kaste 50 ml

vesi 100 ml

päevalilleõli 5 g

mesi 15 g

suhkur 5 g

peedimahl 50 ml

agar- agar 0.5 g

 

Valmistamine:

Segada potis hakitud sibul, soja kaste, vesi, päevalilleõli, mesi, suhkur, peedimahl ja agar-agar. Kuumuta keemiseni ja kurna läbi peene sõela. Lahus jahutada umbes kuni 60 kraadini.

Võta silmu tükk kahvliga või tikuga ja kasta korraks sibula glaasuuri ja raputada leivapuru peale.

Peale natukene sinepit ja tikk sisse.

 

Head nautimist!

OkoMarket.ee
pildid: toitude autoritelt